PAHO Webinar | Launching Microplanning manual to guide implementation of preventive chemotherapy to control and eliminate Neglected Infectious Diseases
WHO’s Department of Control of Neglected Tropical Diseases (WHO/NTD) launched a microplanning guide, intended to help countries, key partners, and other stakeholders in the global fight against NTDs. PAHO are hosting a webinar on this microplanning guide on the 21st of March 2023
Preventive Chemotherapy (PC) is a recommended intervention for the control and elimination of several neglected tropical diseases (called “Neglected Infectious Diseases (NIDs)” in the America Region); It involves the regular administration of safe and effective drugs to a defined population, regardless of their infection status. Effective administration of PC relies heavily on operational planning that addresses the need for programs to reach all eligible individuals and maximize community demand for the intervention. Local planning from the bottom up ("micro-planning") fosters the effective implementation and monitoring of public health programs.
Microplanning was originally developed by public health agents for use in vaccination campaigns, but it is now used by various programs, including NTD/NID control and elimination programs. This manual is based on these and other country experiences in microplanning for NID chemoprophylactic treatment. It describes the basic concepts of microplanning and the steps to follow and provides examples of tools for formulating and executing a microplan.
Register here / Enregistrez-vous ici
- To present the manual and describe its primary function.
- To highlight the present related tools for facilitating use of this framework (NTD indicator compendium, dashboards, country profiles, tracker, One WHO Data Hub/NTD data online: GHO, databases);
Agenda (Time in EST):
8:30-8:35 am Instructions about the ZOOM platform (5 min) - PAHO
8:35-8:40 am Introductory remarks (5 min) - PAHO and WHO
8:40-8:50 am Overview of the manual (10 min) - Denise MUPFASONI, WHO
8:50-9:00 am Guyana experience (10 min)
Annastacia Sampson, Guyana
9:00-9:10 am Haiti experience (10 min) - Eurica Denis, Haiti
9:10-9:20 am Tanzania experience (10 min) - Faraja S. Lyamuya, Tanzania
9:20-9:50 am Panel discussion (15 min) and Q&A (15min) - Plenary
9:50-10:00 am Concluding remarks (10 min) - PAHO and WHO